Van ve 13 ilçe belediye eşbaşkanı haftalık meclis toplantısını Çatak'ta gerçekleştirdi Van ve 13 ilçe belediye eşbaşkanı haftalık meclis toplantısını Çatak'ta gerçekleştirdi

(VAN) Dem Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, kentin en önemli maddesi olan uyuşturucuyu meclise taşıdı. Sayyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, " Van’da uyuşturucu madde bağımlısı kişi sayısı kaçtır?"

Sayyiğit önergesinde şunları kaydetti: "Uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı, gençler başta olmak üzere toplumu tehdit eden ciddi bir soruna dönüşmüştür.  Küresel bazdaki etkileri de artarken 26 Haziran tarihi Birleşmiş Milletlerce eylem ve iş birliğini arttırmak amacıyla "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" ilan edilmiştir. Çünkü toplumu çürüten uyuşturucu madde kullanımının bugün ciddi bir üretim-tedarik ve satış ağına sahip olduğu görülmektedir. Bu anlamda Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde bir geçiş noktası ve/ya merkez haline geldiğine ilişkin tespitler raporlara yansımaktadır. Kentler bazında ise seçim bölgem Van’da uyuşturucu ve türevlerinin ciddi bir sorun haline geldiği görülmektedir.

Van’la ilgili raporlarda Afganistan’da üretilen uyuşturucunun İran üzerinden Van’a getirildiği, Van’dan da Avrupa’ya sevk edildiği tespitine yer verilmektedir. Buna bağlı olarak Van’da da uyuşturucu madde kullanımının arttığı, bağımlılığın 10 yaşa kadar düştüğü belirtilmektedir. Özellikle uyuşturucu madde tedarikçilerine yönelik etkili adımların atılmaması, Van’daki tehdidin boyutunu büyütmektedir. Mayıs 2024’te tek bir operasyonda dahi 129 kilo uyuşturucu yakalandığı kamuoyuna yansırken bir yıl içinde ele geçirilen madde miktarı tonlarla ifade edilmektedir. Buna rağmen ele geçirilen miktarın, sadece buz dağının görünen yüzü olduğu aşikardır. Aksi takdirde uyuşturucu madde varlığının kentin birçok köşesinde kolay ve erişilebilir olması mümkün olmazdı.

Van’da uyuşturucuya karşı kapsamlı ve çoklu bir eylem planının yürütülmediği ortadadır. Bu sebeple bugün de Van’da hali hazırda kaç kişinin madde bağımlısı olduğu ve bunda etkili olan sosyo-ekonomik nedenler net olarak bilinmezken bağımlı kişilere yönelik ne tür çalışmaların yapılması gerektiğine dair somut projeler de yürütülmemektedir. Her ne kadar Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) olsa da çevre illerin de varlığı düşünüldüğünde bunun nicelik ve nitelik açısından yeterli olmadığı yıllar içinde anlaşılmıştır. Siyasi iktidarın, devlet imkanlarını uyuşturucu maddeye karşı mücadelede etkin kullanması, bunun için de kentin bileşenleriyle ortak bir çalışma hattı geliştirmesi gerekiyor. Çünkü uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı ayrım gözetmeden kentin tamamını etkilemektedir.

Sayyiğit,  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yanıtlamasını istedi:

Bu bağlamda;

1 – Van ‘da uyuşturucu madde bağımlılığı ve ticareti hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler vardır. İstatistiksel veriler nelerdir?

2 – Van’da uyuşturucu madde bağımlısı kişi sayısı kaçtır? Van’da madde bağımlısı kişilerin sayısının 2016 yılından önerge tarihine kadar yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?

3 – Van’da 2016 yılından önerge tarihine kadar tedavi edilen uyuşturucu madde bağımlısı sayısı kaçtır? Şu an tedavisi süren kaç kişi vardır? Bu amaçla hizmet veren birimler nelerdir? Tedavi kapasitesi şu an kaç kişiliktir?

4 – Van’da 2016 yılından önerge tarihine kadar uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti nedeniyle gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? Hakkında soruşturma başlatılan kamu görevlisi var mıdır?

5 – 2016 yılından önerge tarihine kadar Van’da ele geçirilen uyuşturucu madde miktarı ne kadardır? Bunun yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?

6 – Van’da uyuşturucu madde kullanımına karşı kentin sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerle birlikte yürütülen projeler var mıdır? Bu amaçla yapılan çalışmalar nelerdir?

7 – Ekseriyeti Kürt olan Van’da uyuşturucu madde kullanımına karşı mücadelede Kürtçe kamu spotları kullanılmakta mıdır? Kürtçenin uyarı ve çalışmalarda etkin kullanımı neden sağlanmamaktadır?

Editör: İshak Kara