Bahar ile birlikte canlanan doğada toplanan ve Van ve ilçelerinde bir çok yemekte kullanılan pancarlar tezgahlardaki yerini aldı. 35 ile 200 TL’den alıcısını bulan pancar çeşitleri vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor.

2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı! 2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı!

Yüksek dağlarda yetişen ve yöreye ait Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı, siyabu, revas, alo, gibi pancarlar tezgahlarda yerini aldı.  

Van'da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan pancarlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor.

Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, "Van'ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir" dedi.

Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, "Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL'den başlayıp 85 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ise dağdan toplanan pancarları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.

Editör: İshak Kara